check, check, check!
‘Stop met de zonnebank, dat scheelt een hoop gevallen van huidkanker’
Dit kopte de NOS afgelopen dagen. Wereldkankerdag was aanleiding om het gebruik van de zonnebank opnieuw ter discussie te stellen ivm het uitlokken van kwaadaardige cellen op de huid!
Een bruin kleurtje is hot, de minister van volksgezondheid zei onlangs dat hij door een bruin kleurtje niet wordt aangesproken dat hij er slecht/vermoeid uitziet. Dat is hem heel wat waard.
Vanuit mijn vakgebied zie ik regelmatig mensen met een “verdacht plekje” op de huid. Het zijn niet allemaal mensen die onder de zonnebank gaan. Ik stuur mensen door naar de huisarts, meestal is het niks bijzonders in een enkel geval wel en zijn mensen blij met het op tijd herkennen van de verdachte plek.
U kunt ook zelf uw huid checken op verdachte plekjes!
Het is echt aan te raden dit zeker eens in de zoveel tijd te doen. Je kan er niet vroeg genoeg bijzijn! Er zijn meerdere soorten.
Basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende en de minst gevaarlijke soort. Een melanoom is agressief soort.
Maar wat is nu een melanoom?
Een melanoom is een kwaadaardige moedervlek. Melanomen zijn vaak grillig en asymetrisch van vorm en ook de kleur is onregelmatig. Ze kunnen bruin en zwart zijn, maar ook rood, blauw, paars, wit, grijs of meerdere kleuren. Een melanoom is een groep pigmentcellen die is veranderd in kwaadaardige cellen. De kwaadaardige cellen groeien na verloop van tijd uit in het omgevende weefsel. Een melanoom is een ernstige vorm van kanker die zich kan verplaatsen en uitzaaien.
Moedervlek checken!
Houd verdachte moedervlekken altijd in de gaten! Pas daarbij de ABCD regel (zie foto) toe. Als drie of meer dingen van toepassing zijn kan er sprake zijn van een onrustige of kwaadaardige moedervlek.
Ook veranderingen moet je in de gaten houden. Bij meer dan twee van de onderstaande factoren kan er sprake zijn van een kwaadaardige omvorming.
- groter worden
- van kleur of kleursamenstelling veranderen
- jeuken, steken, pijn doen
- korstjes
- bloeden
Vertrouw je een plekje niet, onderneem dan actie en contact je huisarts!